אנחנו וודאי לא נחדש דבר בכך שנפתח ונאמר שהקמתו של עסק בתחום המזון נחשב למאתגר למדי.
לצד העובדה שמדובר במכלול של ספקים שונים עמם אנחנו צריכים להיות בקשר, הרי שעסקי המסעדנות אינם נחשבים ליציבים, ומסעדה איכותית צריכה למצב את עצמה לאורך שנים.
כאן במאמר הבא ריכזנו עבורכם צ’קליסט בסיסי שיעזור לכם להתחיל ולתכנן כיצד להגשים את החלום להיות עצמאיים בתחום המזון, ולהפוך אותו למציאות.
תכנית עסקית
לפני הכל – בלי תכנית עסקית לא עושים שום צעד נוסף.
תכנית עסקית היא נדבך חשוב בהקמתו של כל בית עסק, קטן וגדול כאחד, מורכב ופשוט כאחד.
מטרתה של התכנית העסקית היא לא רק לסייע לנו לתכנן טוב יותר את צעדינו העתידיים, אלא להבין במדויק בפני מה אנחנו ניצבים.
התכנית העסקית כוללת בין היתר:
- את המבנה ההיררכי של בית העסק
- כוח האדם לו אנו זקוקים
- רשימת ספקים שונים
- מחזור ההכנסות הצפוי
- סקר שוק ומתחרים
- משקיעים או מקור מימון ראשוני
שטח מסחרי רלוונטי
חלק נוסף ובלתי נפרד מהקמתה של מסעדה היא מציאת השטח הרלוונטי.
לעתים ישנם חללים רלוונטיים הכוללים את כל מה שנדרש, ולעתים יש צורך בשיפוץ מקיף.
מומלץ בנושא זה לשכור את שירותיו של עורך דין מומחה בדיני מקרקעין אשר יסקור את הנכס ויבחן אם אכן הוא עומד בנדרש בחוק.
חשוב לדעת שלעתים ישנם נכסים מסחריים מושכרים שאינם מיועדים לעסקי המזון, ועל-כן עלולות להתעורר סוגיות בחוק וקנסות.
באשר לנכס המושכר, הרי שיש לעגן את ייעודו במסגרת חוזה השכירות.
עמידה בתקנים הנדרשים
למשרד הבריאות שורה של תקנות שונות הנדרשות במסגרת התברואה ובריאות הציבור.
יש לבחון היטב את העמידה בכל הנדרש, וכן לעמוד בתקנים נוספים הנדרשים מטעם משרד העבודה לרבות תקני בטיחות עבור העובדים.
הוצאות נלוות
יש לקחת בחשבון הוצאות נלוות נוספות.
התכנית העסקית איננה צריכה לכלול אך ורק את ההוצאות השוטפות, ויש לזכור שישנם סכומים בלתי מבוטלים אשר ייתכן ויצריכו לקיחת הלוואות וביצוע תשלומים תקופתיים לרבות: שיפוץ, עיצוב פנים, תשלום חשבונות לרבות חשמל, מים, גז, ארנונה וכיוצא בכך, ביצוע הדברות תקופתיות, תשלום בעבור רישיון עסק, ציוד מתכלה, רישיון עבור השמעת מוזיקה לאקו”ם ועוד.
הכתבה הוכנה בשיתוף עם חברת סטאר פרופשיונל – חומרי ניקוי, חיטוי וציוד היגיינה ונייר